Kunst en Balans

Workshops. We kunnen er vandaag de dag maar moeilijk omheen draaien. Maar zou dit niet te maken kunnen hebben met de hedendaagse snelheid van het digitale verkeer dat steeds meer plaats op ons pad in beslag lijkt te nemen? 

Workshops zijn immers saaie bijeenkomsten ergens in een stoffige ruimte waar mensen allerlei achterhaalde methodes met elkaar delen. Of is dit een geheel vertekend beeld dat is ontstaan door de loop van de jaren? Onze columnist is hier wat dieper in gedoken, en zal in dit stuk onder andere uitlichten wat de werking is van kunst-workshops op onze opvattingen, en wat de effecten kunnen zijn op onze persoonlijke balans Vandaar dat de naam van het thema ook zal betreffen: Kunst en Balans!

Het hedendaagse onderwijs – een bouwsteen, of struikelblok?

Kunst. Wat weten we eigenlijk van kunst af? Waar menig een ieder vandaag de dag mee geconfronteerd lijkt te worden is het fenomeen van digitalisering. In de trein, in de bus, en zelfs in de rij bij de supermarkt lijken mensen steeds meer gefocusseerd te zijn op het digitale leven in hun mobiele telefoon. Maar wat is er gebeurd met de kennis over oude bekende kunstenaars? Vaak zijn hele levensverhalen verwerkt op het doek door een desbetreffende schilder, en wordt er ook in het hedendaagse onderijs maar weinig aandacht aan besteed. Dit is vooral te zien in het voorbereidend middelbaar onderwijs. De effecten op het gebrek van kunt in het onderwijs worden vaak onderschat, en wellicht lopen we bijna allemaal wel rond met een bepaalde vorm van gevolg hiervan.

De thematische workshops van hobby-tekenaar Foppe van Windveldt (geboren te Arnemuiden) 

Het is een zonnige maandagmorgen, en Foppe stapt vol nieuwe ideeën op zijn bakfiets. Rustig rijdt hij zijn oprit af, en begroet zijn hoogbejaarde buurman Rieks. In zijn bakfiets rammelen enige nieuwe aanwinsten, waaronder een design-schilderspalet en een 49-delige kwasten-set die afgelopen in het buurtcentrum in de prijzen is gevallen. Ongeveer op steenworp afstand van Arnemuiden Centrum buigt Foppe met het fietspad mee, en strijkt neer op zijn vaste stekje.

“hier kom ik altijd volledig tot rust. De broedplaats van de sperg-mus is ook een trekpleister voor vogelliefhebbers”. Vertelt Foppe enthousiast. “De workshops lijken de afgelopen maanden steeds meer succes te hebben, vooral onder jongeren tussen de 12 en 17 jaar. “

Waar Foppe inmiddels ruimte voor heeft weten te maken, is een sterk team-verband tussen hem en zijn leerlingen. Er is al een tiental leerlingen actief op dagelijkse basis in de randstad, waar de meeste interesse blijkt te liggen. 

Dus wat wordt er allemaal op zo’n workshop gedaan?

Uit observaties in 483 klaslokalen in de regio Den Haag en Zevenhuizen is gebleken dat een regelmatige terugkomst de beste uitwerking heeft. Zo wordt er tegenwoordig een viertal pakketten aangeboden aan de geïnteresseerden, en zullen meerdere contactmomenten achteraf ook plaatsvinden. Leerlingen krijgen onder andere de mogelijkheid om hun eigen ideeën op het doek te uiten, en zullen dit ook in het plaatselijke buurtcentrum ten toon stellen tijdens de wekelijkse bijeenkomsten. 

Een vindingrijk concept met verbazingwekkende uitwerkingen!

Zo vertelt onze Maarten van Leeswinkel. Hij heeft inmiddels drie keer meegedaan aan de workshops, en lijkt met de tijd steeds meer buurtbewoners enthousiast te maken. Ook lijkt hij zich steeds meer in balans te voelen. Dit merkt hij vooral tijdens zit-oefeningen langs de plaatselijke rivier. 

De balans – op zoek naar het middelpunt

Waar van oudsher de schilders het meest tegenop keken was de juiste balans vinden tussen kleur en compositie. “Dit lijkt achterhaald” vertelt Foppe, maar dit is precies wat we vandaag de dag terugzien in het gedrag van mensen in een maatschappij. Wanneer we de cijfers bekijken van kunst in het onderwijs en die spiegelen met het gewicht van het digitale verkeer in de omgeving van het thuisfront. Het middelpunt blijkt na de workshops al snel te zijn gevonden, dat mag wel weer blijken uit de steeds toenemende tevredenheid van deelnemers.

Alles lijkt makkelijker te verlopen

Wat er zal gebeuren tijdens de eerstvolgende sessies met Foppe zal bekend worden gemaakt op de pamfletten die zullen worden uitgedeeld in het centrum van Arnemuiden. Zo kan ook meteen de juiste doelgroep worden geselecteerd.

Zo zullen de nieuwe technieken van kwast-beheer worden uitgelicht door onze leermeester zelf, en hebben leerlingen ook uitgebreid de mogelijkheid om zelf ideeën in te brengen in de bijeenkomsten. Ook is de prijs een stuk aantrekkelijk gemaakt. De volgende prijzen zullen tot medio 2021 worden gehandhaafd:

  • Beginners-pakket A – €22,75
  • Beginners-pakket B – €29,75
  • Medio-gevorderden stevig – €116,28
  • Advanced schilder-weekend – €192,88
    (alle bedragen zijn exclusief btw)

Informatie kan worden opgevraagd via het 0800 nummer dat direct is verbonden met de vernieuwde woning van Foppe. Brieven zijn ook welkom, en zullen door de donderdagmiddag vrijwilligers 55+ worden bezorgd op de gewenste tijden. 

Wij wensen u namens de deelnemers veel schilderplezier, en niet te vergeten een gebalanceerde zomer toe!

Klik hier om deel te nemen!